Sunday, 24 April 2011

CONTOH SOALAN PENGIRAAN KOS (PENGURUSAN SAJIAN TG4)

Pada hujung minggu, Puan Sarimah telah menyediakan menu sebagai hidangan minum petang  bagi keluarganya.  Jadual 2 dibawah menunjukkan bahan-bahan yang telah beliau gunakan dalam menu tersebut.

Bil
Bahan
Kuantiti
Kos seunit (RM)
1
Bawang putih
10g
2.80/kg
2
Minyak masak
20ml
13.00/500ml
3
Gula
250g
2.30/kg
4
Telur
2 biji
0.50/biji
5
Kicap
30ml
3.90/650ml
6
Mi Kuning
300g
4.00/kg
7
Udang
150g
12.00/kg
8
Tauge
150g
3.00/kg
9
Sayur sawi
300g
3.00/kg
10
Air laici
1 tin
4.00/tin
11
Buah tembikai
500g
1.30/kg
Jadual 2

a)                  Berdasarkan jadual di atas, kirakan kos bahan basah yang telah digunakan oleh Puan Sarimah.                                                                                  [ 6 markah ]

b)                  Kirakan kos bahan kering yang telah digunakan oleh Puan Sarimah.   [ 7 markah ]

c)                  Diberikan kos sampingan yang digunakan oleh Puan Sarimah ialah RM 2.00 dan kos upah beliau ialah RM 4.00.  

No comments:

Post a Comment