Sunday, 24 April 2011

KOLEKSI SOALAN ERT( KUALA LUMPUR)

1.     Antara berikut yang manakah vitamin larut air?

I     Retinol
II    Tokoferol
III   Riboflavin
IV   Asid Askorbik

A     I dan II                   B     I dan IV
C     II dan III                 D     III dan IV

2.     Manakah faktor yang mempengaruhi keperluan nutrien ?

A     Aktiviti                    
B     Pendidikan
C     Pendapatan     
D     Kemajuan teknologi

3.      

Mary banyak menggunakan alat penjimat masa semasa penyediaan makanan di rumah


Apakah faktor yang mempengaruhi diet berdasarkan pernyataan di atas?

A     Kebudayaan
B     Keperluan Sosial
C     Kemajuan Teknologi
D     Pendapatan keluarga

4.     Manakah antara padanan berikut yang paling tepat mengenai Piramid Makanan ?


Sumber
Cara pengambilan
A
Lemak, minyak, gula
Makan dengan sederhana

B
Daging, tenusu, kekacang
Makan paling banyak
C
Sayur-sayuran,    buah-buahan
Makan lebih banyak
D
Jagung, barli,        mee hoon
Makan sedikit

5.     Pilih pernyataan yang BETUL tentang kepentingan diet seimbang.

I     Memelihara kesihatan
II    Memelihara perkembangan mental
III   Memastikan pertumbuhan yang normal
IV   Menghindari dari penyakit keturunan

A     I, II, III                               B     I, II, IV
C     I, III,IV                              D     II, III, IV

6.     Kirakan nilai tenaga bagi 26.5g karbohidrat dalam 100g kuih lompang.

A     425.5 kj                            B     450.5 kj
C     405.5 kj                           D     410.5 kj

7.     Pergerakan kembang kuncup otot secara beritma di sepanjang salur pencernaan dikenali sebagai …..

A     peristalsis                       C     pepsinogen
B     polipeptida                     D     polisakarida








8.      

RAJAH 1

Rajah 1 adalah keratan rentas struktur vilus. Antara berikut, yang manakah diserap di bahagian yang bertanda X?

I        Glukosa
II       Asid Amino
III      Asid Lemak
IV     Vitamin larut air

A      I, II,  III                             B     I, II, IV
C      I, III, IV                            D     II, III, IV

9.     Enzim yang terlibat dalam usus kecil semasa proses pencernaan ……

I     Maltase
II    Tripsin
III   Pepton
IV   Laktase

A     I dan II                             B     I dan IV
C     II dan III                           D     III dan IV

10.    

*   Harus disimpan di tempat bersih, sejuk dan    kering
*   Disimpan di dalam bekas tertutup tetapi tidak terlalu ketat
*  Jangan campurkan bahan baru dengan  yang lama


Cara penyimpanan makanan kering di atas adalah  untuk…
A     kekacang                        B     rempah
B     sayuran kering                               D     hasil bijirin

11.    

*     Piza
*     Nuget


                Makanan di atas merupakan ……
               
                A     makanan separa proses
                B     makanan masak untuk disaji
                C     makanan sedia untuk dimasak
                D     makanan sedia masak untuk dipanaskan

12.   Antara berikut, yang manakah menunjukkan kesan haba kering ke atas ikan ?

A     Masakan berwarna perang, isi ikan lembab dan permukaan kulit kering
B     Masakan berwarna perang, isi ikan kering  dan permukaan kulit berminyak
C     Masakan berwarna perang, isi ikan lerai dan permukaan kulit berminyak
D     Masakan berwarna perang, isi ikan lembab ,mengecut dan permukaan kulit kering

13.   Antara berikut yang manakah prinsip memasak menggunakan haba lembab ?

I       Mencelur
II      Mambakar
III     Mengukus
IV     Merendidih

A     I, II dan III                        B     I, II dan IV
C     I, III dan IV                      D     II, III dan IV

14.    

Kaedah memasak
Kelebihan
Kelemahan
I
Mengukus
Memerlukan perhatian
Cepat masak
II
Merendidih
Memerlukan perhatian
Cepat masak
III
Mereneh
Tidak memerlukan perhatian
Lambat masak
IV
Merebus
Tidak memerlukan perhatian
Lambat masak
                               
JADUAL 1

Berdasarkan jadual 1 di atas, pilih pernyataan yang betul.

A     I dan II                             B     I dan IV
C     II dan III                           D     III dan IV

15.    

Alat penjimat masa
Kegunaan
Bahan

I
Pengisar
Mengisar
Cili
II
Periuk nasi elektrik
Merebus
Air
III
Pengadun
Membancuh
Kopi
IV
Ketuhar
memanggang
Daging

                                JADUAL 2

Berdasarkan jadual 2 di atas, pilih padanan yang BETUL

A     I dan II                             B     I dan IV
C     II dan III                           D     III dan IV

16.   Susunkan penyediaan makanan bagi minum petang berikut.

I       Air teh                            
II      Mi goreng
III     Kuih Lapis     
IV    Kek permaisuri

A     III, IV, II, I                         B     III, IV, II, I
C     IV, III, I, II                         D     II,  IV,  III, IV

17.   Saraswati ialah seorang vegetarian tulen. Manakah hidangan yang sesuai untuknya ?

I       Dalca
II      Vadai
III     Susu Segar
IV     Sambal telur

                A     I dan II                             B     I dan IV
                C     II dan III                           D     III dan IV





18.    

Menu Minum Petang
·          Abok-abok
·          Pulut Panggang

Menu minum pagi di atas mempunyai kelemahan dari segi …

A      rasa                                               
B      tekstur
C      warna                            
D      kaedah

19.   Maksud sanitasi makanan ialah …

A     pengawalan kebersihan dan keselamatan semasa mengendalikan makanan
B     mengamalkan kebersihan semasa  menyediakan supaya tidak tercemar
C     menyediakan makanan dengan  mengamalkan kebersihan dan  keselamatan supaya tidak tercemar
D     pengendalian makanan dengan mengawal kebersihan dan keselamatan supaya  makanan tidak tercemar

20.    
Cara Pencemaran
Tempat Pembiakan
Makanan yang dicemari

Sentuhan

Usus haiwan dan manusia

*   Ayam dan itik
*   Daging lembu
*   Telur


                                                 JADUAL 3

                Bakteria yang berkaitan dalam Jadual 3 ialah..
               
                A     Salmonella     
B     Escherisha Coli
C     Clostridium botulinum
D     Staphylococcus aureus

21.   Antara fabrik berikut, yang manakah hasil daripada gentian selulosa terjana semula ?

I       Viskos
II      Poliester
III     Akrilik
IV     Triasetat

A     I dan II                             B     I dan IV
C     II dan III                           D     III dan IV


22.    
              

RAJAH 2

Contoh fabrik yang dihasilkan oleh tenunan di atas ialah ……..

                A     Drill                                  B     Denim
                C     Gingham                        D     Garbedin




23.    
·          Permukaan berkilat
·          Fabrik digelek di bawah silinder pemanas
·          Menggunakan kanji, lilin dan resin sebagai bahan rawatan

Jenis kemasan yang manakah sesuai dengan pernyataan di atas ?

                A     Embos                             B     Berglis
                C     Berkilau                           D     Merserais

24.   Manakah antara pernyataan berikut benar mengenai seterika ?

I       Elakkan daripada terjatuh
II      Ikut panduan penggunaan
III     Simpan dalam keadaan panas
IV     Bersihkan tapak seterika apabila perlu

A     I, II dan III                        B     I, II dan IV
C     I, III dan IV                      D     II, III dan IV

25.   Manakah pernyataan yang benar mengenai alat menjahit dan fungsinya ?

A     Jidal – menjahit fabrik
B     Pita ukur – mengukur dengan tepat
C     Gunting trimming – menggunting benang
D     Kapur tukang jahit – memindahkan tanda garisan pola pada fabrik
 
26.  
               

                        RAJAH 3
Stail pakaian di atas, sesuai untuk remaja yang berbadan ….

        A     rendah dan kurus
        B     rendah dan gempal
        C     tinggi dan gempal
        D     tinggi dan langsing

27.   Antara berikut, yang manakah pasangan yang BETUL mengenai tanda pola ?


Nama
Simbol
A
Garisan pemadan



B
Ira lurus



C
Tanda lipatan




- - - - - - - - - - - -
D
Lisu pemadan





28.   Ciri-ciri kelim yang baik ialah ……

I       jahitan lurus dan kukuh
II      lebar kelim sesuai dan sama
III     ditekan rata di sebelah luar dan dalam
IV     basi kelim dijahit dengan dua baris jahitan

        A     I, II dan III                        B     I, II dan IV
        C     I, III dan IV                      D     II, III dan IV

29.   Kos untuk membuat sehelai blaus ialah …..

Kos Bahan
RM 12.00
Kos Upah
RM 15.00
Kos Sampingan
RM 1.00

Kirakan kos untuk membuat 50 helai blaus.

A     RM     28.00                     C     RM    280.00
C     RM 1,240.00                    D     RM 1,400.00

30.   Wardrobe bermaksud …..

A     koleksi alat kosmetik individu
B     koleksi pakaian dan aksesori individu
C     aksesori yang ada di dalam koleksi individu
D     aksesori dan kosmetik yang ada koleksi  individu

31.   Manakah prinsip merancang wardrobe yang betul ?

I       Memenuhi peranan individu
II      Simpan di ruang yang kering
III     Asingkan aksesori mengikut klasifikasi
IV     Bersesuaian dengan cuaca dan persekitaran

A     I dan II                             B     I dan IV
C     II dan III                           D     III dan IV


32


RAJAH 4

        Apakah jenis fabrik berdasarkan kepada simbol Label Jagaan Tekstil di atas ?

        A    Kapas                               B      Linen
        C     Sutera                              D     Poliester

33.   Antara berikut yang manakah cara menjaga kulit muka ?

I       Amalkan diet seimbang
II      Mengenakan solekan yang menarik
III     kurangkan pendedahan kepada cahaya
IV    Gunakan pencuci muka yang berjenama

A     I dan II                             B     I dan III
C     II dan IV                          D     III dan IV

34.   Faktor-faktor yang mempengaruhi peranan ahli dalam keluarga ialah ……

I       sosiobudaya
II      keperluan sosial
III     kitaran hidup keluarga
IV    status ekonomi keluarga

A     I dan II                             B     I dan IV
C     II dan III                           D     III dan IV

35.   Antara berikut, manakah faktor yang mempengaruhi belanjawan keluarga ?

I       Perbelanjaan
II      Saiz keluarga
III     Keperluan sosial
                IV    Pendapatan keluarga

                A     I dan II                             B     I dan IV
                C     II dan III                           D     III dan IV

36.   Langkah-langkah pembentukan pasukan ialah …

I       mengenalpasti matlamat
II      menentukan bilangan ahli
III     membentuk struktur organisasi
IV     membahagikan dan menyenaraikan tugas

                A     I, II, III, IV                         B     II, III, IV, I
                C     I, III, IV, II                         D     II, I, III, IV


37.  

HERBA EPHEDRA TIDAK SELAMAT
    Ephedra, sejenis herba yang ditemui dalam makanan tambahan untuk menurunkan berat badan di sahkan tidak selamat sekalipun diambil dalam dos yang ditetapkan

( Mingguan Malaysia, 9 Februari 2003 )
 
 











Apakah akta yang boleh melindungi pengguna yang terlibat ?

        A     Akta Makanan 1983
        B     Peraturan Makanan 1985
        C     Akta Kawalan Bekalan 1961
        D     Ordinan Menjual Makanan dan Dadah 1952

38.  
·          Pemandangan yang indah
·          Kawasan sekeliling yang bersih dan ceria
·          Tempat kediaman yang bersih, teratur dan cantik
 
 







Berdasarkan pernyataan di atas, faktor manakah yang mempengaruhi pemilihan tempat kediaman ?

        A     Estetika                         B     Keperluan
        C     Infrastruktur                  D     Keselamatan

39.   Antara berikut yang manakah merujuk kepada tujuan kajian pergerakan dan masa ?

I       Memaksimumkan keupayan
II      Meningkatkan produktiviti kerja
III     Menghasilkan pergerakan yang agresif
IV     Menghasilkan pengurusan yang berkesan

A     I, II, III                               B     I, II, IV
C     I, III, IV                             D     II, III, IV
40.   Antara berikut manakah aspek yang perlu diambil kira semasa memilih alat penjimat masa?

I       Mudah digunakan
II      Ikut arahan pada tanda SIRIM
III     Alat tersebut dapat membantu meringankan tugas
 IV    Kos pengendalian dan penyelenggaraan   yang minimum

A      I, II, III                              B     I, II, IV
C      I, III, IV                            D     II, III, IV



No comments:

Post a Comment