1. Antara berikut yang manakah vitamin larut air?
I Retinol
II Tokoferol
III Riboflavin
IV Asid Askorbik
A I dan II B I dan IV
C II dan III D III dan IV
2. Manakah faktor yang mempengaruhi keperluan nutrien ?
A Aktiviti
B Pendidikan
C Pendapatan
D Kemajuan teknologi
3.
Mary banyak menggunakan alat penjimat masa semasa penyediaan makanan di rumah |
Apakah faktor yang mempengaruhi diet berdasarkan pernyataan di atas?
A Kebudayaan
B Keperluan Sosial
C Kemajuan Teknologi
D Pendapatan keluarga
4. Manakah antara padanan berikut yang paling tepat mengenai Piramid Makanan ?
| Sumber | Cara pengambilan |
A | Lemak, minyak, gula | Makan dengan sederhana |
B | Daging, tenusu, kekacang | Makan paling banyak |
C | Sayur-sayuran, buah-buahan | Makan lebih banyak |
D | Jagung, barli, mee hoon | Makan sedikit |
5. Pilih pernyataan yang BETUL tentang kepentingan diet seimbang.
I Memelihara kesihatan
II Memelihara perkembangan mental
III Memastikan pertumbuhan yang normal
IV Menghindari dari penyakit keturunan
A I, II, III B I, II, IV
C I, III,IV D II, III, IV
6. Kirakan nilai tenaga bagi 26.5g karbohidrat dalam 100g kuih lompang.
A 425.5 kj B 450.5 kj
C 405.5 kj D 410.5 kj
7. Pergerakan kembang kuncup otot secara beritma di sepanjang salur pencernaan dikenali sebagai …..
A peristalsis C pepsinogen
B polipeptida D polisakarida
8.
RAJAH 1
Rajah 1 adalah keratan rentas struktur vilus. Antara berikut, yang manakah diserap di bahagian yang bertanda X?
I Glukosa
II Asid Amino
III Asid Lemak
IV Vitamin larut air
A I, II, III B I, II, IV
C I, III, IV D II, III, IV
9. Enzim yang terlibat dalam usus kecil semasa proses pencernaan ……
I Maltase
II Tripsin
III Pepton
IV Laktase
A I dan II B I dan IV
C II dan III D III dan IV
10.
* Harus disimpan di tempat bersih, sejuk dan kering * Disimpan di dalam bekas tertutup tetapi tidak terlalu ketat * Jangan campurkan bahan baru dengan yang lama |
Cara penyimpanan makanan kering di atas adalah untuk…
A kekacang B rempah
B sayuran kering D hasil bijirin
11.
* Piza * Nuget |
Makanan di atas merupakan ……
A makanan separa proses
B makanan masak untuk disaji
C makanan sedia untuk dimasak
D makanan sedia masak untuk dipanaskan
12. Antara berikut, yang manakah menunjukkan kesan haba kering ke atas ikan ?
A Masakan berwarna perang, isi ikan lembab dan permukaan kulit kering
B Masakan berwarna perang, isi ikan kering dan permukaan kulit berminyak
C Masakan berwarna perang, isi ikan lerai dan permukaan kulit berminyak
D Masakan berwarna perang, isi ikan lembab ,mengecut dan permukaan kulit kering
13. Antara berikut yang manakah prinsip memasak menggunakan haba lembab ?
I Mencelur
II Mambakar
III Mengukus
IV Merendidih
A I, II dan III B I, II dan IV
C I, III dan IV D II, III dan IV
14.
| Kaedah memasak | Kelebihan | Kelemahan |
I | Mengukus | Memerlukan perhatian | Cepat masak |
II | Merendidih | Memerlukan perhatian | Cepat masak |
III | Mereneh | Tidak memerlukan perhatian | Lambat masak |
IV | Merebus | Tidak memerlukan perhatian | Lambat masak |
JADUAL 1
Berdasarkan jadual 1 di atas, pilih pernyataan yang betul.
A I dan II B I dan IV
C II dan III D III dan IV
15.
| Alat penjimat masa | Kegunaan | Bahan |
I | Pengisar | Mengisar | Cili |
II | Periuk nasi elektrik | Merebus | Air |
III | Pengadun | Membancuh | Kopi |
IV | Ketuhar | memanggang | Daging |
JADUAL 2
Berdasarkan jadual 2 di atas, pilih padanan yang BETUL
A I dan II B I dan IV
C II dan III D III dan IV
16. Susunkan penyediaan makanan bagi minum petang berikut.
I Air teh
II Mi goreng
III Kuih Lapis
IV Kek permaisuri
A III, IV, II, I B III, IV, II, I
C IV, III, I, II D II, IV, III, IV
17. Saraswati ialah seorang vegetarian tulen. Manakah hidangan yang sesuai untuknya ?
I Dalca
II Vadai
III Susu Segar
IV Sambal telur
A I dan II B I dan IV
C II dan III D III dan IV
18.
Menu Minum Petang · Abok-abok · Pulut Panggang |
Menu minum pagi di atas mempunyai kelemahan dari segi …
A rasa
B tekstur
C warna
D kaedah
19. Maksud sanitasi makanan ialah …
A pengawalan kebersihan dan keselamatan semasa mengendalikan makanan
B mengamalkan kebersihan semasa menyediakan supaya tidak tercemar
C menyediakan makanan dengan mengamalkan kebersihan dan keselamatan supaya tidak tercemar
D pengendalian makanan dengan mengawal kebersihan dan keselamatan supaya makanan tidak tercemar
20.
Cara Pencemaran | Tempat Pembiakan | Makanan yang dicemari |
Sentuhan | Usus haiwan dan manusia | * Ayam dan itik * Daging lembu * Telur |
JADUAL 3
Bakteria yang berkaitan dalam Jadual 3 ialah..
A Salmonella
B Escherisha Coli
C Clostridium botulinum
D Staphylococcus aureus
21. Antara fabrik berikut, yang manakah hasil daripada gentian selulosa terjana semula ?
I Viskos
II Poliester
III Akrilik
IV Triasetat
A I dan II B I dan IV
C II dan III D III dan IV
22.
RAJAH 2
Contoh fabrik yang dihasilkan oleh tenunan di atas ialah ……..
A Drill B Denim
C Gingham D Garbedin
23.
· Permukaan berkilat · Fabrik digelek di bawah silinder pemanas · Menggunakan kanji, lilin dan resin sebagai bahan rawatan |
Jenis kemasan yang manakah sesuai dengan pernyataan di atas ?
A Embos B Berglis
C Berkilau D Merserais
24. Manakah antara pernyataan berikut benar mengenai seterika ?
I Elakkan daripada terjatuh
II Ikut panduan penggunaan
III Simpan dalam keadaan panas
IV Bersihkan tapak seterika apabila perlu
A I, II dan III B I, II dan IV
C I, III dan IV D II, III dan IV
25. Manakah pernyataan yang benar mengenai alat menjahit dan fungsinya ?
A Jidal – menjahit fabrik
B Pita ukur – mengukur dengan tepat
C Gunting trimming – menggunting benang
D Kapur tukang jahit – memindahkan tanda garisan pola pada fabrik
26.
RAJAH 3
Stail pakaian di atas, sesuai untuk remaja yang berbadan ….
A rendah dan kurus
B rendah dan gempal
C tinggi dan gempal
D tinggi dan langsing
27. Antara berikut, yang manakah pasangan yang BETUL mengenai tanda pola ?
| Nama | Simbol |
A | Garisan pemadan | |
B | Ira lurus | |
C | Tanda lipatan | - - - - - - - - - - - - |
D | Lisu pemadan | |
28. Ciri-ciri kelim yang baik ialah ……
I jahitan lurus dan kukuh
II lebar kelim sesuai dan sama
III ditekan rata di sebelah luar dan dalam
IV basi kelim dijahit dengan dua baris jahitan
A I, II dan III B I, II dan IV
C I, III dan IV D II, III dan IV
29. Kos untuk membuat sehelai blaus ialah …..
| RM 12.00 |
| RM 15.00 |
| RM 1.00 |
Kirakan kos untuk membuat 50 helai blaus.
A RM 28.00 C RM 280.00
C RM 1,240.00 D RM 1,400.00
30. Wardrobe bermaksud …..
A koleksi alat kosmetik individu
B koleksi pakaian dan aksesori individu
C aksesori yang ada di dalam koleksi individu
D aksesori dan kosmetik yang ada koleksi individu
31. Manakah prinsip merancang wardrobe yang betul ?
I Memenuhi peranan individu
II Simpan di ruang yang kering
III Asingkan aksesori mengikut klasifikasi
IV Bersesuaian dengan cuaca dan persekitaran
A I dan II B I dan IV
C II dan III D III dan IV
32
RAJAH 4
Apakah jenis fabrik berdasarkan kepada simbol Label Jagaan Tekstil di atas ?
A Kapas B Linen
C Sutera D Poliester
33. Antara berikut yang manakah cara menjaga kulit muka ?
I Amalkan diet seimbang
II Mengenakan solekan yang menarik
III kurangkan pendedahan kepada cahaya
IV Gunakan pencuci muka yang berjenama
A I dan II B I dan III
C II dan IV D III dan IV
34. Faktor-faktor yang mempengaruhi peranan ahli dalam keluarga ialah ……
I sosiobudaya
II keperluan sosial
III kitaran hidup keluarga
IV status ekonomi keluarga
A I dan II B I dan IV
C II dan III D III dan IV
35. Antara berikut, manakah faktor yang mempengaruhi belanjawan keluarga ?
I Perbelanjaan
II Saiz keluarga
III Keperluan sosial
IV Pendapatan keluarga
A I dan II B I dan IV
C II dan III D III dan IV
36. Langkah-langkah pembentukan pasukan ialah …
I mengenalpasti matlamat
II menentukan bilangan ahli
III membentuk struktur organisasi
IV membahagikan dan menyenaraikan tugas
A I, II, III, IV B II, III, IV, I
C I, III, IV, II D II, I, III, IV
37.
|
Apakah akta yang boleh melindungi pengguna yang terlibat ?
A Akta Makanan 1983
B Peraturan Makanan 1985
C Akta Kawalan Bekalan 1961
D Ordinan Menjual Makanan dan Dadah 1952
38.
|
Berdasarkan pernyataan di atas, faktor manakah yang mempengaruhi pemilihan tempat kediaman ?
A Estetika B Keperluan
C Infrastruktur D Keselamatan
39. Antara berikut yang manakah merujuk kepada tujuan kajian pergerakan dan masa ?
I Memaksimumkan keupayan
II Meningkatkan produktiviti kerja
III Menghasilkan pergerakan yang agresif
IV Menghasilkan pengurusan yang berkesan
A I, II, III B I, II, IV
C I, III, IV D II, III, IV
40. Antara berikut manakah aspek yang perlu diambil kira semasa memilih alat penjimat masa?
I Mudah digunakan
II Ikut arahan pada tanda SIRIM
III Alat tersebut dapat membantu meringankan tugas
IV Kos pengendalian dan penyelenggaraan yang minimum
A I, II, III B I, II, IV
C I, III, IV D II, III, IV
No comments:
Post a Comment